5:e Internationella Taikiken Gasshuku, 26-29 Augusti 2010

Yoshinken

 

Naturen hade dagarna innan Gasshuku gett oss regn och vind, men i takt med att våra Budo vänner anlände till Sverige från olika platser runtom i Europa infann sig också solen med värme och stilla väder. Detta kunde också vara förtecknet på den positiva kraft och energi som varje Kenpoka lyfte fram under årets Gasshuku. Ett annat fint tecken var att alla med glada miner hjälptes åt att resa tältet.

Fredag

Morgonen började med egen träning innan frukost. När nattens kalla och klara luft värmdes upp av solen denna morgon, skapade naturen ett fantastiskt skådespel över sjön vid campingen. Att träna i naturen nära träd och vatten en sådan här morgon är ett magiskt sätt att börja dagen på.

Efter frukost håller Shihan Jan Kallenbach Gasshukuts första gemensamma keiko. Shihan visar oss en mycket fin övning i timing, koncentration, känsla och i att kunna anpassa mängden energi till att fånga ett fallande föremål som börjar falla utanför synfältet. Shihan pratar också om viljan att vilja, att vara ”hungrig” efter att lära sig Budo. Shihan Kallenbach och Shihan McDonagh är två fantastiska inspirationskällor som i över 50 år har fortsatt att vara ”hungriga” på att lära sig och kultivera Budo/wushu. Det är en stor gåva att få ta del av deras kunskaper och erfarenheter.

Vidare fick vi med en ”batong” röra oss utifrån Rudulph Labans kub. Vi fick prova att röra oss i åtta olika former: flashing, floating, wringing, slashing, punching, pushing, debbing and gliding. Vi fick även träna oss i Ying och Yang kvaliter: Light-heavy, closed-open, fast and slow.

Efter lunch inleder Shihan Kallenbach dagens andra gemensamma keiko. Vi får prova olika Ju-Jutsu tekniker. Utmaningen här var att möta sin partners tekniker med flow och kontroll.

Efter middagen återberättar Shihan sin solo resa till Japan. Under kvällen får vi tal del av unika erfarenheter: Sato sensei, Laban& Maslow, ”dush-stället”, ”ett år – en teknik”.

Det som lyfts fram på slutet av seminariet är mycket unikt. Efter flera årtiondens fortsatta sökande och hängivna studier för att uppnå högsta möjliga kunskap och utveckling av Ki har de högst ansvariga för Taikiken i Japan gett Europas högsta Shihans fullt mandat och full uppbackning för vidare utveckling av Taikiken utanför Japan.

Lördag

Vädret hade under natten blivit kallare. Vind och nederbörd följde i dess fotspår. Detta blev en extra utmaning i den egna träningen före frukost. Dagens första gemensamma keiko höll Sensei Legree. I den första övningen tränade vi förmågan att visualisera andningen i Ritzu-zen. Därefter kom vi in på Hsing-is fem grundformer som byggs upp av wu-hsing, de fem elementen: metall(p`i-ch`uan), trä(peng-ch`uan), vatten(tsuan-ch`uan), eld(p`ao-ch`uan) och jord(heng-ch`uan). Varje grundform tränades tillsammans med en partner.


 

 

Efter lunch blev det ett riktigt äventyr. Shihan McDonagh hade anordnat en Taiki-challenge i grande skala. Första utmaningen var att förflytta sig genom fyra olika nivåer och samtidigt uttrycka sin Tanshu.

Nivå 1 var en begränsad yta på marken. Nivå 2 var en yta som bestod av åtta bildäck. Nivå 3 var en träplattform. Nivå 4 var två stycken oljefat. Varje deltagares poäng räknades ihop utifrån hur många nivåer man lyckades ta sig till, samt hur man uttryckte sin Tanshu. Vinnaren i Tanshu blev sensei Laurent Rouzeau från Marseille. Första utmaningen var ett mycket krävande och lärorikt moment.

Andra utmaningen var Tui shou. Även denna del genomfördes på alla fyra nivåer. Finalen gick mellan två fransmän på de två oljefaten i nivå 4. Under andra momentet blev det många glada rop och påhejningar. Även här lyftes det fram en mycket god stämning mellan alla deltagare. Vinnare i Tui shou blev Romain Anselmofrån ACBB.

På kvällen kom Shihan McDonaghs hustru Pilar och deras son Jonathan och deltog i den glada och härliga stämningen som eftermiddagens Taiki-challenge hade skapat.

Söndag

Dagens första keiko blev gemensamt då våra vänner från Frankrike skulle med ett tidigt plan. Vi börjar passet under ledning av Shihan Kallenbach. Vi rör oss utifrån Labans kub med en ”batong” tillsammans med en partner. Utmaningen under denna övning var att göra realistiska teknikerna så nära sin partner som möjligt.

Shihan McDonagh ledde därefter ut oss på den långa bryggan vid badplatsen. Vi fick röra oss fram och tillbaka i olika former längs med bryggan. Ett mycket spännande moment var när alla skulle stå i ritzu-zen med halva foten utanför bryggkanten. Vi lyckades även att få till två skapliga Hakke´ utåt som rullade över vattnet in längs stranden i morgondimman.

Temperaturen höjdes i the Ring of fire. Alla deltagare stod i en stor ring och man skulle i så hög fart som möjligt springa slalom mellan alla kenpokas och samtidigt blockera händer och armar som var på väg mot ansiktet eller kroppen. Tillslut sprang sex stycken samtidigt med fri hastighet. En mycket härlig och rolig övning som lyfte fram andra dimensioner inom Budo.

Därefter gjorde vi Big ritzu-zen. Alla kopplade ihop varandra i ritzu-zen till en stor cirkel. Den stora cirkeln rörde sig framåt-bakåt, höger-vänster och till en viss del upp och ner. Det blev rejält med belastning på armarna när alla drog åt olika håll för att skapa en brytning av den stora cirkeln.

Shihan avslutade med en confusion-movabilty övning. Vi stod alla i en stor cirkel och på given signal skulle alla gå över till andra sidan. En mycket rolig övning där man lyckades väl om man kunde röra sig likt vattnet som passerar hinder på sin väg framåt. För att öka förvirringen och övningens svårighetsgrad fick några stå i mitten och hindra oss andra från att nå över.

På många sätt blev det här ett speciellt Gasshuku. Jag tror att många inspirerades till en ny framtid med en djupare mening. Jag vet också att för vissa blev även det här årets Gasshuku en början på ett liv med mer balans, kvalite´ och harmoni.

 

 

/Rickard Alvevind