Seminarium och träningsbilder, Stockholm, 25 maj 2019

Yoshinken
 

Lördagens seminarie blev, på Sensei Marshalls begäran, uppdelad mellan 3 st Sensei.

Ritsu zen, Yuri & par träning hölls av Esko. Hai, Neri & par träning hölls av Andreas. Åke avslutade med Tanshu, Terminologi & Etikett.

Träningen påbörjades med Ritsu zen där man började i en låg positon med armarana för sedan gå upp till en mellan nivå och avsluta med hög position. Byte mellan positionerna skulle innehålla flow och expansion.

När Ritsu zen avslutades skulle var och en gå över till Yuri som bestod av att arbeta med cirkelrörelsens 3 diminsioner, upp/ner & framåt/bakåt (vertikalt), upp/ner & vänster/höger (vertikalt), framåt/bakåt & vänster/höger (horisontellt). Övningen började med att göra cirklarna separat för att sedan öva på flow och riktningsbyten genom att lägga ihop cirklarna.

I Hai fokuserade vi framförallt på den undre delen av kroppen och att jobba långsamt. Genom att först på olika sätt stegvis undersöka fötterna, sen känna den tänkta ”ballongen” mellan knäna och slutligen runda in bäckenet så gavs varje del extra fokus var för sig.
På så sätt fick vi med oss en aktiv intension i just fötter, ben och bäcken när vi tillslut gjorde Hai med hela kroppen i en sammanhängande rörelse.

Därefter gjordes Neri i den form där armarna går runt framför kroppen i en vertikal cirkel, som en väderkvarn. Tillsammans gjorde vi några övningar
där vi gradvis gick från Hai till Neri genom att addera mer och mer Neri rörelser i den fria Hai, så att vi till sist hade gått över till att bara göra Neri.

Vi provade också vad som händer ifall vi gradvis och långsamt växlar mellan att göra en stor Nerirörelse och en liten.
Vilken intension och känsla kan vi få med oss från den stora rörelsen in i den lilla och tvärt om.


 

Par övningarna började med 2 st bunkai baserade på en cirkelrörelse som halvägs in i rörelsen byter riktning, 90 grader mot ursprungsriktningen. Här övade man även på flow och en mjuk övergång vid riktningsändringen.

Den sista halvtimmen av passet gick vi tillbaka till att jobba med Neri-övningen som påminner om en väderkvarn fast den här gången i form av parövningar.

Först fick alla parvis komma på så många olika tillämpningar utifrån den Neri rörelsen som möjligt. Tillämpningarna som grupperna hade kommit på redovisades därefter.

Sen fick varje person välja en tillämpning som de fick jobba vidare på och finslipa i par. Slutligen fick grupperna lite tid på sig att göra en Randori där målet var att få in de tillämpningar som de nyss hade jobbat på.

Passet avslutades med en tävling mellan de olika grupperna. Varje par fick ett gemensamt poäng varje gång de lyckades få in en tillämpning på just den Neri rörelsen vi hade jobbat på, under en två minuters Randori.

Den övningen visade kanske framförallt hur komplicerat det kan bli med bedömningsfrågor ifall vi plötsligt för in regler som egentligen inte hör hemma i Yoshinken, men å andra sidan så bjöd övningen också på många skratt och en god stämning.

Under den sista delen av seminariet höll Sensei Åke en genomgång av Tanshu och dess innehåll, terminologin som används inom Yoshinken samt
en etikett del som innehöll uppförande under/utanför träning och korrekt hantering av Jo och Bokken.

 

Esko & Andreas